Fastigheten ”Sjövik” ligger vid ”Porhällan” i närheten av fiskehamnen med garanterad havsutsikt Första ägaren av fastigheten ”Sjövik” var Hugo Lundström (f.1881), gift med Ellen (f.Thurfjell 1887). Husets första del byggdes i början av 1900-talet och har sedan byggts ut i omgångar.
Ellen och Hugo fick barnen Ada, Adéle, Arne, Astrid och Aina-Stina. Hugo var yrkesfiskareoch säljägare samt hade politiska uppdrag. Dåvarande sjukkassan i Kallax sköttes av Ellen.
Mellan åren 1927 till 1946 var det diversehandel i huset och det har även under en tid från 1927 varit posthantering i huset.
Sonen Arne (f.1915) med hustrun Valborg (f.1909) övertog fastigheten 1960 och reparerade en del av huset samt anslöt även kommunalt vatten och avlopp, då även övriga byn anslöts.
Under en period bodde fyra generationer i huset.I huset bodde då Ellen, sonen Arne med hustrun Valborg, Arnes och Valborgs son Lennart med hustrun Berith, samt deras barn Marie-Louice och Thommy.
Året 1967 köpte Lennart med familj en villa och flyttade till Gammelstad.
"Sjövik” 1913
År 1987 flyttade Berith och Lennart tillbaka till Kallax och övertog huset ”Sjövik” samt började med att bygga ett nytt garage med kombinerat förråd och pannrum. Senare har huset helrenoverats både in-och utvändigt.
År 2001 bodde Berith och Lennart samt Lennarts far Arne i huset.
År 1994 flyttar även Berith och Lennarts dotter Marie-Louice, Crister med barnen Anneli och Robert till Sjövik.
År 2002 monterades berg-/jordvärme med värmepump.
”Sjövik” 1990

År 2006 renoverades utsidan med ny isolering och brädfodring. Omgjorda balkonger med inglasning. Så nu ser "Sjövik" ut så här idag.

År 2007 flyttade sonen Thommy och Eva med barnen Sofie och Tobias till ”Sjövik”, så nu bor hela familjen utom Anneli och Robert här.
Anneli bor i Spanien och Robert i Luleå.
Pannrummet har gjorts om till tvättstuga och i en del av förrådet till bastu.
Renoverat planteringen och dammen på hällan.


”Sjövik” 2006
År 2008 fyllde Berith och Lennart 70 år och då restes en ny flaggstång på gården den är på samma ställe som den gamla på hällan och är 14 meter hög.
1 juli föddes Alva Marie Cruz Lind i Spanien dotter till Anneli och Carlos
Tillökning i huset "Guldfiskar har planterats i dammen som Eva och Tobias gjorde i ordning år 2007.
Har iordningställt odlingsplatsen där växthuset är flyttat och höjts upp pallkragar för grönsaksodling och potatisland har fräst upp.
Byggdes Båthuset med plats för skotergarage och traktorgarage den är 8x16 meter.
Marie-Louice och Crister flyttar från lilla lägenheten till ett eget hus på Sjöstråket. Sofie flyttar ner till lilla lägenheten.
Alva född 1/7-08
2500 g 49 cm
 
Robert, Thommy, Crister, Tobias
Carlos, Marie-Louice, Eva, Sofie
Anneli, Berith, Lennart
Lilla Alva på dopdagen
Släktfoto 2009-01-10